Piroger

 
Matlagning dyker sällan upp här på bloggen, då jag tycker det är lite mindre kul att skriva/fota/blogga om.. Men ibland blir det något undantag, som för dessa köttfärspiroger som gjordes tidigare idag! 
 
Jag har vart sugen på dessa i typ flera dagar så nu var det dags att sätta tanke i rullning! Hade bara sötjäst hemma så fick sticka iväg och köpa matbrödsjäst samt kvarg och grahamsmjöl. Har i princip inget sånt hemma då allt jag gör endast prioriteras till söta bakverk. Men det är alltid bra att ha lite blandat hemma. 
 
♥ En deg á ½ l degvätska ♥
50g jäst, 1pkt
5 dl vatten (eller mjölk)
1 dl kvarg (eller kesella ex.)
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl (egentligen 2, men jag ville ha mer då det är godare än vetemjölet!)
8 dl vetemjöl (egentligen 10, men blir det mer av graham, måste det bli mindre av vetet) ;)
 
Rör ut jästen med fingervarmt vatten och låt få "smälta". 
Tillsätt resterande ingredienser och rundriv till en smidig deg. (Gör glutenprov för att se att gluten börjat bildas; ta en bit deg och rulla till en boll i händerna. Börja dra lite försiktigt, sida till sida. Degen ska kunna bli nästan lite "genomskinlig" utan att gå sönder helt. Då har glutentrådarna börjar "verka")
Lägg i fodrad bunke, mjöla degen och täck med bakduk för att sedan låtas få jäsa i ca 3omin. 
 
Ta upp degen på mjölad yta och rundriv/arbeta ihop lätt.
Kavla ut till ca ½ cm tjocklek och tryck ut små cirklar som du sedan lägger upp på plåt, dock inte för nära varandra. 
 
Lägg fyllningen i mitten och vik över degen så att de bildas små halvmånar.
Tryck ihop kanterna med en gaffel och jäs i ca 20min.
 
Pensla med uppvispat ägg med lite vatten i och strö sedan över lite ost samt ev. krydda. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. 
Låt svalna på galler.
 
Degen sattes igång och under tiden den jäste stekte jag ihop köttfärssåsen. Därefter knådades och kavlades degen ut till små cirklar (ganska så stora cirklar för hejsan vad stora pirogerna blev!), fylldes med färs och trycktes ihop för att jäsa ytterligare en liten stund. Sista steget var att pensla med en ägg & vattenblandning, strö med pizza ost och massa oregano. Ugnen tog ca 12 minuter/plåt och det doftade helt underbart i hela lägenheten!
Hur bra är det inte att förvara dessa i frys, så att man enkelt bara kan värma på när man är sådär super hungrig/sugen eller bara rå trött på allt som har med matlagning att göra? Dessa hembakade varianter är ju dessutom en hel del mycket godare/fräshare/nyttigare på alla plan än de du kan köpa färdiga. Och roligare? Du kan ju variera helt efter eget tycke!
 
Och det är inte så jobbigt som man ofta kanske tror! Det enda som tar lite tid är själva jäsningen, men den tiden kan du använda väl genom att diska upp, göra ev. fyllningar, förbereda inför nästa steg eller helt enkelt bara slappna av nedans degen sköter resten. Hur skönt som helst med ett bak som i princip bakas av sig självt? Detsamma med bullar! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Min profilbild Jag, Amanda, är en tjej med utbildning inom livsmedel bageri/konditori och uppdaterar här med nybakade godsaker - allt från småkakor till större tårtor. ♥

Bläddra gärna bland kategorierna nedanför! ♥


•För beställning/frågor• släng iväg en kommentar alt. mail till » acarohl@icloud.com


Follow
RSS 2.0